مسئولين مربوطه در وزرات خارجه بايد هرچه سريعتر ابهامات در اين زمينه را برطرف کنند؛ چرا که اين نگراني در رابطه ايران و انگلستان وجود دارد که آيا اساساً پرداخت غرامت به انگلستان ضروري و واقعي بوده و يا اينکه تکليف وسايل و تجهيزاتي که انگلستان با بازگشايي سفارت خود به بهانه هاي مختلف قصد داشت به کشور وارد کند چه شده است؟
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا، خرداد ماه سال گذشته بود که اولين اخبار در خصوص بازگشايي سفارت انگليس در ايران از سوي برخي از منابع خارجي منتشر شد.
وزير خارجه انگليس در اولين واکنشها به اين موضوع در اين خصوص گفت: قصد ما بازگشايي سفارت در تهران با حضور مجموعهاي کوچک از کارمندان در اولين زمان ممکن پس از هماهنگيهاي عملي است.
ويليام هيگ، وزير امور خارجه انگليس در بيانيهاي که در مجلس اين کشور قرائت کرد گفت: مجلس را در جريان پيشرفتهاي حاصل شده در روابط دوجانبه با ايران قرار دادم و قبلا گفتهام که تصميم ما براي پايان دادن به فعاليتهاي رسمي دفاتر حفاظت منافع نشانهاي از افزايش اطمينان ما در برقراري تعاملات دوجانبه مستقيم به جاي تعاملات غيرمستقيم از طريق واسطههاي سوئدي و عماني است.
هيگ در ادامه سخنانش اظهار کرد: ما دو نگراني عمده در بازگشايي سفارت در تهران داشتهايم که شامل امنيت کارمندان سفارت بريتانيا و اطمينان از توانايي انجام وظايف اين کارمندان بدون مانعتراشي بوديم.
پس از جريان فتنه 88 و برخي از اقدامات کارشکنانه آنها عليه ايران از جمله جاسوسي و حمايت از فتنه گران، مجلس شوراي اسلامي قانوني را تصويب کرد که دولت را ملزم به کاهش روابط با انگلستان کرد.
اما بدون در نظر گرفتن سابقه 10 ساله خيانت انگلستان به ايران، پس از روي کار آمدن دولت يازدهم و در اواخر مهر ماه سال 92 خبري مبني بر توافق ايران و انگليس براي برقراري روابط ديپلماتيک و بازگشايي مجدد سفارتخانه ها از طريق "انتخاب کاردار غير مقيم" پس از دو سال قطع رابطه رسمي بين تهران و لندن منتشر شد.
در حقيقت بازگشت انگليسيها در ميانه مذاکرات هستهاي مطرح شد و مجيد تختروانچي، معاون اروپا و آمريکاي وزير امور خارجه مسؤول پروژه بازگشت انگليسيها بود. سال گذشته مقدمات بازگشت انگليسيها فراهم شد و آنان مشغول تجهيز مجدد سفارت خود بودند.
نکته قابل تامل اينکه در جريان تجهيز سفارت، نهادهاي امنيتي کشور تلاش کردند مانع ورود برخي اقلام مشکوک (بويژه در حوزه شنود و رصد) به بهانه تجهيز سفارت شوند!
نکته ديگري که در ميانه بازگشايي سفارت ها عنوان شد، پرداخت غرامت از سوي ايران به انگلستان بود که اين بنا بر درخواست بريتانيا بعد از تعطيلي اين سفارت توسط دانشجويان در ايران مطرح شد.
در همين راستا مجيد تخت روانچي، معاون اروپا و آمريکاي وزارت خارجه پس از بازگشايي سفارت انگلستان در ايران درباره بحث پرداخت خسارت به انگليس که از سوي اين کشور درخواست شده است، نيز گفت: ابتدا بايد سفارتخانهها فعال شوند بعد موضوعاتي مثل خسارت و... را ميتوان به عنوان موضوعات جاري در دستور کار و گفتوگو قرار داد.
معاون اروپا و آمريکاي وزير امور خارجه کشورمان افزود: آنها بايد تخمين خود از خسات را اعلام کنند و بعد کارشناسان ما در فرآيندي که زمانبر است اين موضوع را بررسي ميکنند. همانطوري که در اوايل دهه هشتاد ميلادي سفارت ما در لندن خسارتي ديد و اين خسارت از سوي انگليس به ما پرداخت شد.
از آنجايي که روابط ايران و انگلستان سوابق درخشاني نداشته و همواره اين روابط منجر به دخالت هاي روباه پير در امورات کشور و رقم خوردن توطئه جديد در ايران بوده است، مردم و بسياري مسئولين نگراني هاي ويژهاي در اين راستا دارند.
بيشترين محور مد نظر در اين ارتباط بايد هشدار سخنان رهبري در خصوص تلاش دشمن براي نفوذ سياسي، فرهنگي، اقتصادي و ... در کشور است.
مسئولين مربوطه در وزرات خارجه بايد هرچه سريعتر ابهامات در اين زمينه را برطرف کنند؛ چرا که اين نگراني در رابطه ايران و انگلستان وجود دارد که آيا اساساً پرداخت غرامت به انگلستان ضروري و واقعي بوده و يا اينکه تکليف وسايل و تجهيزاتي که انگلستان با بازگشايي سفارت خود به بهانه هاي مختلف قصد داشت به کشور وارد کند چه شده است؟
در حقيقت در حالي که هنوز تيم کنسولگري براي تسهيل کار مسافران در اين سفارت مستقر نشده است، چه ضرورتي ايجاب کرده تااين سفارت در ايران بازگشايي شود.